men gud!
Kommer ni ihåg debatten om det ”vita” köttet i Belgien och Holland? Det anses i nämnda länder att vitt kött är bättre än vanligt rött kött.
Alltså serveras det vitt kött på ländernas restauranger. Det ingår liksom i den heliga valfriheten att kunna välja ”vitt” kött.
Men hur många känner till hur ”vitt” kött kommer till?
Så här går det till. Normalt äter en nyfödd kalv endast mjölk under sina första veckor i livet. Precis som vilken människobaby som helst. Fast liksom med människor behöver kalven efter några veckor äta annat än mjölk. Den vill ha hö, ensilage, och spannmål. Alltså foder som är naturligt för en kalv. Men då blir det inget ”vitt” kött av den.
För att få fram vitt kött fortsätter man att mata kalven med endast mjölk. Den kommer aldrig någonsin att få något annat. Det gör att det inte produceras några röda blodkroppar vilket i sin tur betyder att kalven långsamt kvävs till döds.
Den andas tyngre och tyngre för att till slut kvävas av syrebrist.
Idealet för att få fram vitt kött är alltså att sticka en kniv i halsen på kalven under dess absolut sista andetag här i livet. Precis innan den skulle självdö av kvävning.
Ju naturligare ju bättre. Den nyfödda kalven slickas torr av den nyblivna mamman.
Jag undrar hur många av svenska turister i Belgien och Holland, eller EU-parlamentariker för den delen, som vet under vilket oerhört djurplågeri det ”vita” kött de får serverat på krogen är framtaget.
Smaklig måltid!